Jaký je rozdíl mezi roletami a screeny?

2023-06-19 09:06

Při stavbě nebo rekonstrukci domu je vhodné věnovat pozornost výběru vhodného okenního truhlářství a slunečních krytů. Rozhodně zvyšují komfort pobytu v interiéru a mají vliv na snížení teplot v interiérech v horkých dnech. V tomto článku vás seznámím s rozdíly mezi klasickými venkovními roletami a screeny. Dozvíte se také, které řešení je pro vás vhodné a kde si můžete vytvořit původní konfiguraci výrobku.

Vlastnosti rolet

V závislosti na provedení a místě montáže mohou rolety plnit různé funkce. Tou základní je zvýšení komfortu v domácnosti, zejména během horkých dnů. Spuštěním rolety snížíme množství slunečního světla dopadajícího do interiéru na minimum. To také pomáhá šetřit účty za elektřinu, zejména pokud je v domě klimatizace.

Druhou funkcí je zvýšení bezpečnosti v domě, zejména u klasických vnějších rolet. Pokud jsou rolety spuštěné v noci nebo v době vaší nepřítomnosti, ztěžují zlodějům přístup do interiéru budovy a způsobení škod přímo na skleněných tabulích. Takové rolety můžete namontovat i na terasové dveře.

Rozdíl mezi roletami a screeny

Klasické vnější rolety

Adaptivní rolety

Adaptivní rolety se instalují do výklenku nebo na fasádu budovy. Instalace tohoto typu rolet nevyžaduje žádné změny ve stávající konstrukci budovy.

Nástavné rolety

Nástavné rolety se montují přímo na rám okna. Boxy rolet jsou vyrobeny z PVC nebo polystyrenu a mohou být zcela nebo částečně uzavřené.

Rolety pod omítku

Rolety pod omítku se doporučují instalovat ve fázi výstavby budovy. U stávajících budov to vyžaduje změnu nadpraží.

Všeobecné vlastnosti vnějších rolet

Tepelná izolace: Vnější rolety účinně izolují místnosti, snižují tepelné ztráty v zimě a zabraňují hromadění tepla v létě. Snižují tak náklady na energii potřebnou k vytápění nebo chlazení vašeho domu.

Redukce hluku: Vnější rolety vytvářejí bariéru proti vnějším zvukům a účinně snižují úroveň hluku, zejména pokud se nacházejí na rušných ulicích nebo v blízkosti zdrojů hluku.

Soukromí a stínění: Vnější rolety umožňují přesně regulovat množství přicházejícího světla a zároveň zajišťují soukromí. Můžete je snadno nastavit tak, aby poskytovaly správné podmínky pro odpočinek a relaxaci.

Ochrana proti vloupání: Pevné vnější rolety představují další překážku pro potenciální zloděje, protože jim ztěžují přístup k oknům. Můžete je také vybavit ochrannými systémy proti vloupání, jako jsou zámky, které výrazně zvyšují úroveň zabezpečení vašeho domu.

Jaký je rozdíl mezi roletami a screeny?

Roleta typu screen

Vlastnosti rolety

Roleta typu screen se vyznačuje praktičností a estetikou, stejně jako látkovou strukturou. Jsou určeny k instalaci na fasádu budovy nebo do výklenku.

Tento systém se vyznačuje nenahraditelnou ochranou před nadměrným zahříváním a zajišťuje pohodlí ve vašem domě, zejména v horkých dnech.

Samotná roleta je k dispozici ve dvou variantách:

  • ZIP Screen – v podobě tkaniny se zipem ve vodítku, která tvoří těsnou bariéru proti hmyzu.
  • Standard Screen -typická vodítka, která lze najít i u standardních vnějších rolet.


Výhody rolet typu screen

Tepelná ochrana: Rolety screen tepelně izolují místnost, což pomáhá udržovat správnou teplotu. Funguje to jak při vytápění, tak při chlazení, takže můžete ušetřit energii.

Propustnost světla: screenové rolety propouštějí světlo v mírné míře, takže přirozené světlo se v interiéru jemně rozptyluje. Umožňují vám užívat si příjemné osvětlení a zároveň vás chrání před nadměrným slunečním zářením.

Ochrana proti UV záření: Stínící rolety blokují škodlivé UV záření a chrání tak nábytek, tkaniny a další předměty před vyblednutím a poškozením.

Soukromí a viditelnost zvenku: screenové rolety poskytují soukromí a zároveň umožňují pozorovat okolí zevnitř místností. Díky speciální struktuře materiálu můžete mít výhled ven a zároveň ztížit kolemjdoucím pohled dovnitř.

Jaký je rozdíl mezi roletami a screeny?

Která roleta pro koho?

Pokud si ceníte bezpečnost a úplnou redukci slunečního světla pronikajícího do vašeho domova, rozhodněte se pro klasickou venkovní roletu. Pokud si ceníte pohodlí a chcete snížit sluneční světlo pronikající do vašeho domova, ale zároveň zachovat plnou estetiku, zvažte screenové rolety. Určitě se vám budou hodit v horkých dnech a večer, protože kombinují funkce rolety a sítě proti hmyzu.

Chcete si vytvořit vlastní konfiguraci sítí proti hmyzu a zaslat ji přímo nejbližšímu distributorovi?

Použijte náš konfigurátor!

Naše webové stránky používají internetové značky, jako jsou soubory cookie, ke shromažďování a zpracování osobních údajů za účelem personalizace obsahu a reklamy a analýzy návštěvnosti webových stránek, aplikací a internetu. Soubory cookie jsou data IT uložená v souborech a uložená ve vašem koncovém zařízení (tj. v počítači, tabletu, chytrém telefonu atd.), která váš prohlížeč odesílá na server pokaždé, když z tohoto zařízení přistupujete na webové stránky při návštěvě stránek na internetu.

Naše webové stránky používají nástroje Google Analytics, Google Tag Manager a Google Ads vyvinuté společností Google LLC. Kliknutím na tlačítko 'Souhlasím' přijímáte ustanovení naší smlouvy. Zásady ochrany osobních údajů. Přečtěte si kliknutím na odkaz.